Профілактика туберкульозу
опубліковано 13 березня 2023 року о 11:29

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (або бацила чи паличка Коха).

Шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний від хворої людини до здорової. Здебільшого, процес ураження охоплює легені, хоча захворювання може розвинутися у будь-якому органі (нирках, головному мозку, кішківнику, лімфатичних вузлах, хребті, на шкірних покривах, статевих органах тощо).

Туберкульозом заражаються при вдиханні повітря, у якому є збудник захворювання. Мікобактерія туберкульозу не схожа за своїми властивостями на інші мікроорганізми. Вона відрізняється значною стійкістю до умов навколишнього середовища – не боїться холоду та нетривалої дії високих температур, довгий час зберігається у ґрунті, снігу, льоді тощо.

Легко потрапляючи до організму людини, збудник може певний час знаходитись у ньому у «сплячому» стані, ніяк себе не проявляючи іноді на протязі усього життя. Лише у 10% інфікованих мікобактерією туберкульозу розвивається захворювання. До числа останніх відносяться особи з ослабленою імунною системою у результаті супутніх хвороб та патологічних станів: в першу чергу при наявності ВІЛ-інфекції, цукрового діабету, онкології, ревматизму тощо. Також достатньо високий ризик розвитку захворювання у осіб з ослабленим імунітетом внаслідок виснаження та перевантаження організму: при перевтомі, надмірній роботі та постійному стресі, недостатньому харчуванні (особливо, жорстких гіпокалорійних дієтах), зловживанні алкоголем, наркотичними речовинами тощо.

Туберкульозом також можуть захворіти ті особи, які мають міцний імунітет, однак в їх організм потрапила значна кількість збудника при близькому контакті з хворим активною формою туберкульозу через кашель або чхання, при розмові тощо. Зараження може відбутися у закритих приміщеннях, що недостатньо провітрюються, де знаходилась або знаходиться людина хвора на туберкульоз, у громадському транспорті, магазині та інших закладах із значним скупченням людей.

Під час розвитку захворювання проявляються виражені симптоми загальної інтоксикації, а саме: зниження апетиту, слабкість, підвищена пітливість вночі, температура тіла піднімається до 37,2 – 38,0 C, зберігаючись на протязі більше тижня, та спостерігається втрата ваги тіла без видимих на то причин. З’являється кашель, на який хворий спершу не звертає уваги, пов’язуючи його з палінням чи проявами застуди. На початкових стадіях і задишка, і біль в грудях бувають рідко. Як правило, описані симптоми проявляються при задовільному самопочутті і збереженні у повному обсязі працездатності.

Першочергові профілактично-діагностичні заходи

При наявності одного чи сукупності цих симптомів, а також кашлю, що триває понад 2-3 тижні, слід негайно звернутися до лікаря та провести рентгенологічне обстеження. Також показанням до проведення додаткової діагностики є наявність бронхо- легеневих проявів з тривалою інтоксикацією невідомої причини.

Окрім цього раз на рік повинні флюорографічно обстежуватись особи з так званої «групи ризику» щодо туберкульозу: хворі на часті пневмонії, цукровий діабет, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки та інші контингенти.

З метою своєчасного і раннього виявлення захворювання затверджене щорічне проведення туберкулінових проб у дітей. Для запобігання розвитку хвороби, окрім специфічної профілактики, проводиться вакцинація проти туберкульозу.

Також необхідно дотримуватись здорового способу життя, не зловживати алкоголем, палінням, дотримуватись режиму праці та відпочинку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux